Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за предучилищното и

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за предучилищното и
Коментари Харесай

Законопроект за деполитизация или за репресии: НС прие на първо четене промените в образователен закон |

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение със 123 гласа " за ", 63 " срещу " (ГЕРБ е " Възраждане " ) и 14 " въздържал се " (ДПС).

С него се не разрешава политическата и партийната активност в учебни заведения и детски градини, автономията им не може да се нарушава от политическа и партийна активност, не разрешава се налагането на политически доктрини от учители, зам.-директори, шефове на учебни заведения и градини и от 28-те началници на районните ръководства на образованието и чиновниците в тях. Законопроектът изисква от тях да са политически неутрални при осъществяване на функционалностите им.

Двучасовият спор през днешния ден най-общо мина в обичания на депутатите жанр - замяна на обвинявания и съвсем никакви оферти. Управляващата коалиция защитаваше законопроекта на министъра на образованието акад. Николай Денков, а главната теза беше, че посредством него ще се изкорени въздействието на ГЕРБ в учебните заведения. Опозицията предстоящо беше против измененията, а тезата на депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " най-общо гласеше, че върху учителите ще бъде оказван невиждан политически напън.

Законопроект за репресии?

" Пътят към пъкъла е постлан с положителни планове ", разяснява Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

Той посочи, че е допустимо на учителите да бъде оказван политически напън. По думите му по този начин прокарваните промени са рискови без залагането на формулировка за " политическа активност ". Екатерина Захариева и Десислава Атанасова допълниха, че този закон ще се трансформира в инструмент за репресии.

Бившият зам.-министър на образованието Деница Сачева (ГЕРБ) разяснява, че всички партии са заявили, че образованието е техен главен приоритет, само че в това време изключват учителите и шефовете от измененията в страната посредством заложената възбрана за политическа активност. В разисквания проектозакон обаче не се не разрешава политическата активност на учители и шефове по принцип. Забранява се такава в просветителните институции.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се закани да изиска същите правила да важат и за професорите от висшите учебни заведения и по този начин косвено атакува министъра - професор в Софийския университет, който при сходни правила би би трябвало да се откаже от академичната си активност поради политическата си служба.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов дефинира законопроекта като " недоносче " и съобщи, че измененията са инструмент за наказване. Той предвижда, че Денков чака нови избори и по тази причина желае да забрани политическата активност в учебни заведения и по този начин да санкционира инакомислещия педагогическия личен състав.

Мукаддес Налбант от Движение за права и свободи - също някогашен зам.-министър - даде формулировка на законопроекта. Според нея той е " изсипана логорея ", която няма да промени с нищо обстановката в учебните заведения. По думите ѝ казусът не политическата активност на учителите, а заповедите, които се спускат от районните инспекции и министерството.

Законопроект за деполитизация?

Председателят на Комисията по обучение в 47-ото Народно заседание Ирена Атанасова от Българска социалистическа партия разкритикува изявлението от предходната седмица на Цвета Галунова от " Възраждане ", съгласно която измененията лимитират изборните права на учителите, и цитира законопроекта, в който е заложена единствено политическата пропаганда в просветителните институции, а не деполитизация на учителите. Атанасова поддържа изказванията си с редица образци за упражняван политически напън върху учителите. Виктория Василева от Има Такъв Народ също посочи сходен образец за пропаганда от преподавател - претендент за депутат от Благоевград.

Христо Иванов от Демократична България и Настимир Ананиев от Политическа партия също опазиха законопроекта и разясниха, че той ще подсигурява, че на педагогическия личен състав няма да бъде оказван напън.

Образователният министър акад. Николай Денков съобщи, че изказванията на опозицията основават внушения. Той отбрани законопроекта си и настоя за приемането му на първо четене през днешния ден, без още веднъж да се отсрочва разглеждането му, а всички нужни редакции да се създадат сред първо и второ четене в комисия.

Денков инициира законовите промени откакто откри, че Някои от тях даже си разрешавали да провеждат учители за участия в партийни сбирки. Законопроектът беше импортиран в Народно събрание в края на предходната година, само че разглеждането му в зала беше отлагано на няколко пъти. Миналата седмица текстът влезе в зала за първо четене, само че депутатите не съумяха да стигнат до избор - вместо това те си гласоподаваха почивен ден след 3 март.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР